Over riet en biezen
Afbeelding van rietveld Over riet . . .

Nogal wat mensen lijken van mening dat biezen hetzelfde zijn als riet. Dit is geenszins het geval. Ze groeien beide aan de waterkant, maar als je ze van naderbij bekijkt, dan ontdek je wezenlijke verschilen.

Riet is afkomstig van de bast van rotan, een klimplant die voornamelijk in Indonesië (Java en Borneo) en enkele andere regios op Aziatische en Afrikaanse boden groeit. De plant bereikt een lengte van meer dan twee meter en de kleur varieert van groen over geel tot bruin.

Dit is echter niet wat stoelenmatters in onze kontrijen gewoonlijk als grondstof aanwenden voor het vlechten van stoelen. Zij maken het vaakst gebruik van een scheut van de wilg. In de volksmond wordt deze wilgenscheut echter meestal ook als een rietsoort beschouwd. Eigenlijk verwerkt het merendeel van de stoelenvlechters dus géén rotanriet, wat ten onrechte door velen gedacht wordt. Rotanriet is in hoofdzaak terug te vinden in rieten dakbedekkingen.

Riet is hol van binnen, Wanneer men het probeert te buigen, breekt het eenvoudigweg. Riet is gespleten rotan en het bestaat in verschillende breedtes. Riet is standaard geelachtig van kleur. Vaak wordt bij het stoelenmatten gekozen voor een dikte van 2.0 mm of 2.5 mm. Riet is een “gaatjesmat”, ook wel webbing genoemd.

Dank zij het specifiek karakter van riet is een techniek mogelijk die het de vlechter toelaat om authentieke motieven te vlechten zoals cirkels en driehoeken. Er zijn verschillende soorten scheringen : de tweeschering, de vierschering en de zesschering. Deze laatste komt het meeste voor. Door het verweven van dun vlechtband ontstaat een soort honingraatmotief in de stoelzitting, wat een sterk en decoratief resultaat geeft.


Afbeelding van biezenveld Over biezen . . .

Biezen zijn hoog opgroeiende waterplanten uit de familie van de cypergrassen. Ze worden in niet onbelangrijke mate gekweekt in Noord-Nederland, omwille van hun uitstekende kwaliteit. Biezen worden elke twee jaar geoogst, meestal in juli. De stengels worden zo diep mogelijk onder water afgesneden en daarna in de schaduw gedroogd. Eens goed droog worden de biezen in bussels gebonden en op een droge plaats bewaard.

De steel van de bies dient als grondstof voor het vlechtwerk. Ze bestaat uit een soort sponsachtig materiaal aan de binnenkant. Hierdoor kunnen ze veel vocht opnemen waardoor ze soepel worden. Men kan ze in alle richtingen buigen Biezen zijn zacht en worden voor ze in de zitting verwerkt worden verwerkt eerst vochtig gemaakt om de soepelheid te bevorderen. Men draait ze in elkaar tot koorden van gelijke dikte, die rond de zittingslijsten gevlochten worden tot men een soort kussen verkrijgt met het gekende speelse patroon. De kwaliteit van de biezen bepaalt de duurzaamheid van de zitting.