Welkom bij de Stoelenvlechter
SFoto van ronde rieten zitting Slideshow Image 2 Slideshow Image 3 Afbeelding van rieten leuning van bank Afbeelding van driehoekvormige biezen stoel koets
Stoelen matten (bekleden met riet of biezen) is een van die oude vakken die tegenwoordig eerder zelden nog door professionele stoelenmatters beoefend wordt.

Riet en Biezen Van Onacker uit Brugge heeft reeds meer dan 30 jaar beroepservaring. Alle vlechtwerk gebeurt handmatig en is derhalve heel arbeidsintensief, wat de kwaliteit ten goede komt. Voor zowel reparatie als restauratie kan u een beroep doen op de stoelenvlechter.

De grondstoffen, zowel de biezen als het riet, zijn kwaliteitsvolle natuurproducten. Ze laten het de stoelenvlechter toe garant te staan een hoogwaardig resultaat af te leveren.

De zoutwaterbies, die men ondermeer aantreft in Noord-Nederland, groeit in gebieden waar men brakwater aantreft, een combinatie van zout en zoetwater. Het vlechten met riet, wat een geheel andere technische vaardigheid vereist, mag zeker niet verward worden met rotan.

Al té vaak worden stoelenvlechters uitsluitend vereenzelvigd met “oude ambachten”. Men ontmoet vaak hobbyisten op demonstratiemarkten, maar de fijne knepen van de kunst van het stoelen matten die men enkel door jarenlange ervaring en intense arbeid verwerft, staan in geen enkel boek beschreven.

Vlechtwerk beperkt zich niet tot het bewerken van rieten of biezen zittingen van een stoel, ook taboerets, krukjes, fauteuils, tafels of bankstellen lenen zich uitstekend tot renovatie of restauratie.

Heel wat mensen bezitten prachtige oude meubelen, waarvan het vlechtwerk misschien wel eens aan hernieuwing toe is. Stoelenmatter Francky Van Onacker uit Brugge geeft u graag vrijblijvend alle advies.
Voorbeeld van rieten stoel Voorbeeld van biezen stoel